czwartek, 29 grudnia 2016

Cuda diety alkalizującej

Ciało ludzkie składa się z różnych narządów i części, które składają się z tkanek i komórek. Te tkanki i komórki składają się z 16 elementów chemicznych.
Bilans równowagi tych pierwiastków w organizmie jest istotnym czynnikiem w utrzymywanie stanu zdrowia i w procesie leczenia choroby - w szczególności istotna jest równowaga kwasowo-zasadowa.

Wszystkie pokarmy, po wchłonięciu i strawieniu, pozostawiają w organizmie kwas lub alkaliczny popiół - w zależności od ich składu mineralnego. Normalna chemia ciała jest w
około 20 procentach kwasowa i 80 procentach zasadowa (alkaliczna). Jest to właśnie tzw. równowaga kwasowo-zasadowa.

Wzrost zasadowości krwi jest reakcją na rosnące zakwaszenie organizmu i jest niezbędny dla dobrego fizycznego i psychicznego samopoczucia.

Węglowodany i tłuszcze, mające kwasowy odczyn, tworzą około dziewięciu dziesiątych normalnego paliwa ciała. Ta ogromna ilość kwasu jest transportowana przez
krew do różnych punktów odprowadzania, umiejscowionych głównie w płucach. Dzięki zasadowemu odczynowi krew może odprowadzać kwas z tkanek do punktów wyładowczych.

Zakwaszenie organizmu:

Kiedy zakwaszenie organizmu jest zbyt duże - co może wystąpić nawet w sytuacji niewielkiego naruszenia równowagi kwasowo-zasadowej - kwas akumuluje się w tkankach, czego skutkami są:
- głód,
- niestrawność, 
- ból gardła,
- nudności, 
- wymioty,
- bóle głowy,
- nerwowość,
- podatność na zakażenia, 
- miażdżyca,
- nadciśnienie, 
- reumatyzm,
- choroby skóry,
- przyśpieszone starzenie się,
- cukrzyca,
- biegunki.

Istnieją dwie frakcje:
kwasowa: przykładowo: mięsa, jaja, większość pieczyw, 
zasadowa: warzywa, szczególnie te zielone i korzenne, liściaste, bulwy, owoce z nielicznymi wyjątkami (śliwki).

Generalnie pożywienie zasadowe powinno dominować i to w stosunku 4:1!!!!

To straszna nowina biorąc pod uwagę nasze nawyki żywieniowe, ale jest też dobra nowina: im bardziej zakwaszony organizm, tym gwałtowniejsze ożywienie po zmianie na żywność alkalizującą. 

Najprzyjemniejszym sposobem alkalizowania organizmu są cytrusy: pomarańcze, cytryny i grejpfruty, oraz winogrona. 

W zależności od dominujących pierwiastków można wnioskować o następstwach:

- siarka, fosfor i chlor przyczyniają się do efektu kwasowego,
- wapno, magnez, sód, potas przyczyniają się do efektu alkalizującego.


Pokarmy alkalizujące:

migdały, melony, jabłka, morele, cebula, banany (dojrzałe), pomarańcze, buraki, pietruszka, kapusta, brzoskwinie, marchew gruszki, kalafior, ananas, ziemniaki, seler, kokosy, rzodkiewki, twaróg, ogórki, rodzynki, szpinak, figi (świeże i suche), soja, winogrona, pomidory, cytryny, rzepa, sałata. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz