Metaboliczne odpady i toksyny są szybko eliminowane i oczyszczane są przede wszystkim: płuca, wątroba, nerki i skóra. Tego typu metoda oczyszczania jest znacznie bardziej efektywna niż łączenie postu z piciem wody mineralnej. Soki - jako substancje wyodrębniane z owoców i warzyw - są przekaźnikiem określonych właściwości leczniczych, a także:
- rewitalizują organizm,
- enzymy i cukry naturalne korzystnie wpływają na normalizację funkcji ciała,
- nie wymagają trawienia i od razu trafiają do krwiobiegu,
- przywracają równowagę kwasowo-zasadową,
- mineralizują, co zapobiega szybkiemu starzeniu się komórek,
- zawierają roślinne hormony i antybiotyki - przykładowo: fasola, ogórek i cebula posiadają substancje podobne do insuliny lub potrzebne przez trzustkę do produkcji insuliny. Czosnek, rzodkiewki, pomidory i ponownie cebula zawierają antybiotyczne substancje.
Jednakże dobrze jest wiedzieć, że:
- nie powinieneś pić mrożonych i konserwowanych soków,
- stosuj dojrzałe i świeże warzywa i owoce,
- staraj się wytłoczyć tyle soku, ile będzie na bieżąco spożywane, gdyż ulegają one szybkiemu utlenianiu,
- większość wartości soku pozostaje w miazdze: witaminy, enzymy...dlatego znaczenie ma jakość ekstrakcji, jakość sokowirówki,
- słodkie soki lepiej jest rozcieńczać wodą.
- Ze słodkich owoców: śliwek, winogron.
- Z sub-kwaśnych owoców: jabłek, gruszek, wiśni, brzoskwiń.
- Z kwaśnych owoców: pomarańczy, cytryn, ananasów.
- Warzywno-owocowe: z pomidorów, ogórków.
- Z warzyw liściastych: sałaty, kapusty, rzeżuchy, pietruszki.
- Z warzyw korzeniowych: marchwi, buraków, cebuli, rzodkiewki.
Generalnie soki owocowe działają szybciej i gwałtowniej usuwają toksyny. Soki warzywne koją nerwy i wolniej usuwają wszelkie zanieczyszczenia. Soki warzywne i owocowe nie powinny być podawane razem.
- soki ze słodkich owoców nie powinny być łączone z sokami kwaśnymi (grupa 3),
- soki z sub-kwaśnych owoców mogą być łączone tylko z sokami ze słodkich i kwaśnych owoców,
- soki warzywno-owocowe mogą być łączone tylko z sokami z kwaśnych owoców i z sokami z liściastych warzyw,
- soki z warzyw liściastych mogą być łączone tylko z sokami warzywno-owocowymi i z sokami z warzyw korzeniowych,
- soki z warzyw korzeniowych mogą łączone tylko z sokami z warzyw liściastych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz